Buurtboomgaard
Het initiatief
Op initiatief van enkele buurtbewoners is in 2017 het plan opgevat om een saaie grasstrook gelegen tussen de Ravelijnstraat en de ventweg te veranderen in een buurtboomgaard met fruitbomen, klein fruit en kruiden. We willen de buurt functioneel vergroenen en een omgeving te creëren waar je de natuur intensiever beleeft, waar geplant en geoogst kan worden zonder al te veel onderhoud.
Het doel
Dit initiatief is voorgelegd aan de buurt en meer dan de helft van de 104 huishoudens heeft aangegeven het voorstel te omarmen. Niet alleen levert het openbaar groen in de toekomst vruchten op maar het zal ook de betrokkenheid in de buurt vergroten, jonge mensen meer bewust maken van de voedselketen en het biedt de gelegenheid ervaring op te doen in tuinieren en samen verantwoordelijkheid dragen voor de boomgaard/natuur.
Plan en uitvoering
Na constructief overleg met enkele ambtenaren (Johan Canoot , Alex Vrancken, Pieter van den Kerkhof) van de Gemeente Maastricht is het plan goedgekeurd. Gemeentewerkers hebben vervolgens de grond plantklaar gemaakt en ook de fruitbomen en een heg ter bescherming van de fruitstruiken, geplant. De groenstrook met enkele bomen is nu verlevendigd met vier maanvormige stroken van 15 x 5 meter.
Plantdag 21 april 2018
Bloedheet!
-40 bewoners doen mee: jong en oud, ouders en kinderen, pubers, vrouwen, stoere mannen en ‘watjes’.
-onder begeleiding van Nelle Driessen van het CNME
-we planten 320 lavendel planten, 100 kruiden, 65 fruitstruiken.
-spontaan ontstonden er koffiehoekjes en natuurlijk was er een borrel na afloop.
Wat staat er in de buurtboomgaard behalve een strook lavendel langs de rand
Fruitbomen
-Sterappel
-Kweepeer Vranja
-Moerbei zwart
-Kers Regina
-Kers Schneiders
-Späte Knorpelkirsche
-Pruim Reine Claude d’Oullins
-Pruim Mirabelle de Nancy
-Pruim Bühler Frühzwetsche
Klein Fruit
Kruisbessen Whinham’s Industry (wit) & Achilles (rood), frambozen, blauwe- en zwarte bes, rode en witte aalbessen, kiwi- en Japanse wijnbessen , jostabes, moerbei.
Kruiden
Rozemarijn, tijm, salie, lavas, bieslook, laurier, verschillende soorten munt, peterselie, verveine en talloze bijzondere eetbare planten.
Hoewel de uitgangspunten in alle borders hetzelfde is heeft ieder tuintje een ander karakter gekregen en zul je ook eetbare bloemen zoals de goudsbloem of zonnebloem aantreffen.
Ondertussen
Met medewerking van de coördinatoren (Paula R49 , Bertie R45, Petra R33 en Chantal R17) hebben we afgelopen zomer iedere tweede zaterdag van de maand, tussen 11.00 en 13.00 uur, gezamenlijk in de tuin gewerkt. Ook is er op 29 juni 2019 een straatetentje georganiseerd met producten uit de tuin.
Op 30 maart 2019 hebben we over de buurtboomgaard een presentatie gegeven bij het CNME waar ook drie andere stedelijke groen-initiatieven werden gepresenteerd, een uitwisseling. Tevens zijn we door de gemeente voorgedragen voor de TROUW duurzame100 2019 de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland.
Oogst 2019
Het tweede jaar dat de buurtboomgaard er is kunnen we wel zeggen dat hij z’n best heeft gedaan: kilo’s pruimen van Mirabelle tot Reine Claude, kersen, kruisbessen, Japanse wijnbesjes, favoriet van de kinderen evenals de frambozen, alle andere bessen, veertig kweeperen en wat appels. Veel ervan is rondgedeeld of geplukt door de buurtbewoners en hun kinderen. En dan hebben we het nog niet over de prachtige lavendel in het voorjaar en de woekerende munt, de eigen aanplant zoals de tomaat, courgette, aardpeer, zonnebloemen en paarse boerenkool. De boomgaard had er zin in, we zijn verwend.
2020
Ondertussen is er weer een overleg geweest met Mijn groen Maastricht over nieuwe initiatieven. Inmiddels is er toestemming voor een lange strook bloemrijk grasland aan de buitenzijde van de buurtboomgaard. Dit ter bescherming van de kinderen die op het gras of in de tuintjes spelen.
Ook komt er een halfronde bloemenborder bij de nieuwe doorgang naar de Ravelijnstraat van 6 bij 11 meter. Verschillende soorten bloeiende en insectenvriendelijke planten worden daar aangeplant. Het is de bedoeling dat het ook een pluktuin wordt.
Iedereen is uitgenodigd te plukken en genieten van de rijkdom aan fruit, kruiden, groentes en straks bloemen. Daar is het voor bedoeld.
Jacqueline van Dongen|Chantal Thomassen
Initiatiefnemers van de buurtboomgaard de Ravelijn.