De Studentenbuurt

Mede door de komst van de Rijksuniversiteit in Maastricht kwamen er begin jaren tachtig steeds meer studenten in Maastricht wonen. De kamermarkt kon deze toeloop nauwelijks aan, zodat de gemeente op het idee kwam de vrijgekomen woningen in de Ravelijn voor studenten te reserveren. De eerste studenten arriveerden in augustus 1982 in de Ravelijn. De voormalige woonschool werd steeds meer een studentenbuurt en na een korte periode van conflicten tussen de nieuwkomers en oud-ravelijn bewoners zou de sfeer gaandeweg beter worden.

In de Ravelijn woonden vooral studenten van de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten, de Toneelacademie, het Conservatorium en de Rijksuniversiteit Limburg. Het Wijkcenrtum werd in de jaren tachtig de centrale ontmoetingsplek, waar behalve een studentencafé ook optredens van popgroepen en theatergroepen plaatsvonden. Er is zelfs een tijdlang een eetcafé geweest.

In de tweede helft van de jaren tachtig bleven de studenten na afloop van hun opleiding gewoon in de Ravelijn wonen, want ze voelden zich er thuis. Omdat het aantal studenten in de wijk afnam, kreeg het wijkcentrum een nieuwe bestemming. Kunstenaarscollectief Plons ging de lokalen gebruiken als atelier- en expositieruimte. Onder de huurders van de ateliers waren ook diverse bewoners van de Ravelijn die pas waren afgestudeerd aan de Kunstacademie.